Introduction

Have you ever gone through a face-to-face interview where the interviewer has given you a situation and asked you, "How will you behave or respond to a situation like this?" Interview questions like these often help employers gauge the capabilities and competency of a candidate to tackle different situations.

Besides technical concepts or questions related to your profile or field, behavioral interview questions also play a significant role in the interview process. This article addresses a list of the top 10 behavioral interview questions asked in almost all interviews. Before diving into the intricacies of different behavioral questions for the interview, let us first look at what a behavioral interview is.

What is a behavioral interview?

A behavioral interview is an interviewing technique and a portion/phase of the interview where the interviewer evaluates a candidate's general behavior in specific circumstances to understand how they perceive things or react to a situation.

Such a behavioral analysis of the candidate also helps the employer predict their future performance and how they will behave in the workplace if they encounter such a situation. These general questions do not have a static or completely fixed answer but pivot around how you think about a circumstance.

By throwing such questions at you, employers evaluate your adaptability, team-building, problem-solving, leadership, and other soft skills. Let us now explore the top behavioral interview questions and answers.

Top 10 behavioral interview questions with answers

Here is a list of the top 10 behavioral interview questions with answers that can give you a comprehensive idea of what usually comes in most behavioral interview questions.

1. How do you handle a challenge? Can you take me back to a situation where you have encountered any?

In such a behavioral question for the interview, the employer wants to understand how you will react in a challenging situation. Through this question, they want to comprehend how you will approach a challenge.

Sample Answer:

I faced many challenges throughout my career and during my education. One incident I can recall is an incident in my final year. It was challenging when one of my project partners had to leave for home. A large chunk of the project was left for me to finish, and the project delivery deadline was approaching fast. In that situation, I planned the work and divided the remaining part of the project with my other teammate. The plan was efficient, and we managed to provide the best project without losing our team spirit.

2. Can you work effectively under pressure? If yes, how?

The interviewer can ask a behavioral interview question to check how you will respond in a high-pressure job. Through this stress-test behavioral question for the interview, the interviewer wants to check how you can work under tremendous pressure.

Sample Answer:

I have previous experience dealing with such high-pressure situations. I recall an incident during my internship where my supervisor said, "The project-x deadline rolled down from 45 days to 28 days. We should quickly develop and deploy it within the given timeline, without hampering the other two projects' pace." So, I effectively allocated my tasks and set a new route to approach the projects. All projects got deployed in time.

3. How do you set goals?

This question helps the interviewer know how you plan your objectives and set milestones for what you want to accomplish.

Sample Answer:

Whether it's a work or personal goal, I prefer to keep it small yet impactful. I plan a series of small goals with a given timeline that I set in my brain to accomplish. After acting upon the action plan, I re-evaluate how I approach the goal.

4. Can you handle criticism?

This behavioral interview question helps the interviewer check your attitude towards receiving feedback from supervisors, seniors, and colleagues.

Sample Answer:

I open-mindedly accept criticism if I can learn something or get some insights that can make my work efficient. Often our seniors and supervisors give feedback that we do not expect. I don't take it personally. I try to learn from it and understand others' perspectives.

5. How do you handle a mistake pointed out to you? Any specific scenario you want to highlight?

The interviewer asks this behavioral interview question to understand your approach to not repeating the same mistake.

Sample Answer:

I remember an incident when I accidentally accessed and opened the cloud files on my non-corporate laptop, which was against that company's policy. The IT department pointed this out, and I politely accepted my mistake. I apprehend the "why" to not doing such actions. I won't repeat the same mistake.

6. What's your ideal approach if you disagree with someone at work?

Such a question typically assesses your people skills. This question also gauges whether you get angry or frustrated if someone disagrees with your view.

Sample Answer:

A few months ago, there was a similar situation during my internship where my supervisor wanted me to solve a particular customer concern according to the usual way, which wasn't effective at all. Without arguing, I presented a substantial case study, which he found impressive, and he finally decided to drop his approach.

7. What is the first approach you can come up with if you have to manage a team-based project?

This question measures how you approach solving various problems in general.

Sample Answer:

First, I will understand the project's complexity. Then I will sketch a map of who can be the right fit to work on that project and with what timeline. Finally, I'd request my selected team members to do a brainstorming session and come up with different ideas to see which way yields the best result.

8. Do you have any bad habits?

It is a behavioral interview question where you can actually showcase a potential strength.

Sample Answer:

Since I'm a perfectionist who wants to deliver projects with complete perfection and accuracy, I almost missed my assignment deadlines once or twice during my college days.

9. How do you spend your leisure time after work?

Using this behavioral interview question, the recruiter wants to check your approach toward relaxation. Through this question, they gauge your resting attitude and behavior outside work hours or the time you rest.

Sample Answer:

I prefer to utilize my time by entertaining myself or hanging around with family and friends. For entertainment, I often watch movies, read novels and magazines, or scroll through news apps. Also, I like to make my leisure time productive.

10. Is there a time when you failed in anything?

The main goal of this question is to make sure whether you have faced a failure or not. Also, this question will address you to explain a real-life situation where you have failed.

Sample Answer:

Yes, everyone fails at some point. So have I. But I understand that I need the humility to admit it and learn from the experience. I failed to deliver my first assignment on time, for which the entire project got delayed. I could recall that scenario, and I learned how valuable deadlines are for a business.

Oh! So you made it till the end. Here's a bonus video for you.


Conclusion

We hope this article has given you a good idea of the sample behavioral interview questions & answers often come up during an interview. You should thoroughly research the job and the company and prepare for such a behavioral interview.

If you want to crack your dream job interview, check out the Board Infinity's completely free Interview preparation course, which gives you 15 hours of power-packed material to help you get ready for your Placements (or change in career path). It will help you build the right knowledge, skills, and attitude for being a step ahead in the selection process and ensure that you are corporate-ready!